Hamas avvisar bud om vapenvila

Efter flera dagars blodiga attacker började israeler och palestinier åter talat om vapenvila. Men islamistiska Hamas avvisar förslaget, rapporterar AFP. Veckans facit hittills i regionen är 60 döda och flera hundra skadade.
Kravet för att Israel skall lämna Gazaremsan är att självmordbombningar och andra attacker från Gaza upphör. Ansvaret för att så sker ligger då alltså på den palestinska myndigheten som hittills har visat sig ha mycket dålig kontroll över de olika terrorgrupper som opererar från palestinskt område. Men för tillfället pågår ändå diskussioner mellan den största och viktigaste militanta gruppen Hamas och den palestinska myndigheten. De här samtalen sägs i första hand gälla det andra israeliska erbjudandet: tre dagars vapenvila. Men Hamas avvisade under lördagen det israeliska förslaget, rapporterar AFP. Israel var enligt uppgifterna alltså berett att avbryta dödandet av Hamasmedlemmar om Hamas stoppade alla attacker mot Israel. Flera dagars dödande Det här erbjudandet kom efter flera dagars dödande som inleddes i tisdags med ett israeliskt försök att i en helikopterattack mörda en känd Hamasledare och fortsatte med en självmordsbombning på en buss i Jerusalem som tog 17 israeliska liv. Därefter följde flera israeliska anfall med attackhelikoptrar i Gaza. Tillsammans med flera eldstrider och överfall också på Västbanken är veckans facit hittills 60 döda och flera hundra skadade. Och det just den vecka som skulle inleda den nya fredsprocessen, den så kallade färdplanen för fred, som USA:s president George Bush fick Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas att acceptera för tio dagar sedan. Sedan dess har det inte hänt mycket som talar för fred. Men nu under veckoslutet kommer i alla fall den amerikanske diplomaten John Wolf till Israel för att försöka skaka liv i färdplanen igen.
Christer Fridén, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".