S-ministrar med i EMU-kritisk broschyr

Tre socialdemokratiska ministrar och före detta talmannen Birgitta Dahl, finns med i en EMU-kritisk broschyr framtagen av organisationen Socialdemokrater mot EMU. Trots stränga förhållningsorder från statsminister Göran Persson, framträder alltså tre av hans ministrar i en broschyr som ska ge nej-kampanjen extra dragkraft.
Enligt kampanjens kanslichef Tony Johansson så blev de tre ministrarna inte tillfrågade om att delta i broschyren. – Vi har citerat vad de här fyra redan har sagt. Har de blivit tillfrågade? – Nej, vi har citerat vad de skrivit i tidningar, säger Tony Johansson. Broschyren visar bilder på vice statsminister Margareta Winberg, näringsminister Leif Pagrotsky och miljöminister Lena Sommestad. Bredvid bilderna står det gamla EMU-kritiska citat från de tre ministrarna. Det har under våren diskuterats var gränsen går för vad socialdemokratiska ministrar kan göra när det gäller deras motstånd mot EMU. Göran Persson har sagt att det slutligen handlar om det egna omdömet. När det gäller deltagandet i den broschyr som nej-kampanjen visar upp under lördagen har ingen av de tre ministrarna blivit tillfrågade. Sören Wibe är ordförande för Socialdemokrater mot EMU. När ekot först berättar om broschyren säger Sören Wibe att han utgår från att de fyra socialdemokratiska toppnamnen fått godkänna innehållet. Men när han får veta att ingen av dem blivit tillfrågad säger han i stället att han tycker det är fullt rimligt att använda deras citat på det här sättet och att han utgår ifrån att de inte har ändrat åsikt om EMU. Både näringsminister Leif Pagrotsky och miljöminister Lena Sommestad bekräftar via sina pressekreterare att de inte har blivit tillfrågade att delta i nej-kampanjens broschyr. Men ingen av dem vill närmare kommentera att deras åsikt och bild används i broschyren som ska ge nej-kampanjen ny energi inför sommarens upptrappning.
Camilla Wahlman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".