Makt underifrån tema på centerstämma

Under lördagen inleddes centerpartiets stämma i Umeå. Partiledaren Maud Olofsson talade till partikamraterna om att makten måste komma underifrån.
På sedvanligt sätt tågade runt 1 500 centerpartister genom ett regnigt Umeå till Gammliavallen där centerledaren Maud Olofsson höll tal, ett tal som handlade mycket om hur makten fördelar sig i Europa och Sverige – Centralismens och storskalighetens lov har ljudit över vårt land under lång tid. Men den falsksången ska snart överröstas av vackra decentralistiska toner. Centerpartiet vill ha mer decentralisering, både i Sverige och Europa. Partiet vill att EU ska få större möjligheter att fatta bindande beslut i vissa frågor, till exempel miljö- och brottsbekämpning, samtidigt som EU ska få mindre inflytande inom andra områden, för att citera talet, småfågelspolitik och sociala frågor. Manar till borgerligt samarbete Maud Olofsson manade också till ett bättre samarbete mellan de borgerliga partierna för att åstadkomma ett regeringsskifte. Hon argumenterade för ett nej till EMU i folkomröstningen i höst, ett nej hon motiverade med ekonomiska argument. – En del motiverar EMU med att det är bättre att sitta i en stor båt när det stormar. Men för min del sitter jag hellre i en liten båt där jag har en van skeppare i riksbankschefen och en skicklig besättning än att jag sitter i en stor båt som förs fram av tolv ovana kaptener som träter om kursen och har kastat livbåtarna överbord, sa Maud Olofsson.
Pontus Matsson och Inger Arenander

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".