Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strid om valjakt - Island vill ha ny jakträtt

Publicerat söndag 15 juni 2003 kl 09.49
Under måndagen inleds Valfångstkommissionens möte i Berlin. Efter det stormiga mötet i höstas blev Island åter invalt i kommissionen med Sveriges hjälp. Nu vill Island jag ett par hundra valar per år inom ramen för det som kallas vetenskaplig valfångst.
Förbudet har varit i kraft sedan 1986. Nu vill Sverige vid mötet i Berlin försöka reparera skadan. Sveriges miljöminister Lena Sommestad säger till Ekot att en resolution i frågan nu förbereds. - Den kommer innehålla en uppmaning till Island att avstå från den här reservationen. Har ni något stöd från övriga länder? - Det är 18 länder som kritiserat och tagit avstånd från reservationen. Vi ska undersöka hur starkt stödet är för att åter föra upp det här på dagordningen och rösta igen. Reservationen är alltså det faktum att Island inte accepterar stoppet för kommersiell valfångst. Av den anledningen lämnade Island valfångstkommissionen 1992. Sverige har fått motta mycket kritik för sitt ställningstagande vid det turbulenta valfångstmötet i höstas när Island åter invaldes. Sveriges regering har hävdat att man ville att Island skulle få bli medlem i kommissionen, men inte att Islands reservation mot valfångstförbudet skulle godtas. Island har aviserat att man kan komma att inleda kommersiell valfångst 2006. Men redan nu vid Berlinmötet vill Island inleda så kallad vetenskaplig valfångst, innebärande jakt på cirka 250 sejvalar och sillvalar. - Vi är starkt kritiska till Islands agerande i den här frågan och har framfört det vid flera tillfällen. Jakt med kryphål Den så kallade vetenskapliga jakten är ett kryphål i konventionen om valfångst. Japan bedriver valjakt för vetenskapliga ändamål och Norge har aldrig godtagit förbudet mot kommersiell jakt. Båda dessa länder jagar mellan 600 och 700 vikvalar per år. Den Internationella Valfångstkommissionen har ingen kontroll över den jakten. Nu kan Island bli det tredje landet, som bedriver valjakt i större skala. Anledningen till stoppet för valfångst är ju den prekära situationen för en rad valarter. - Vi menar att man kan bedriva vetenskap som är av intresse för Island på andra sätt än genom att döda valarna. Har inte Sverige knutit upp svansen med det sätt på vilket man röstade förra året och därmed öppnat för Island att komma in med sin ansökan om vetenskaplig valfångst? - Det var ett olyckligt utfall, men det hade folkrättsliga skäl att Sverige röstade som vi gjorde. Island är medlem av Internationella valfångstkommissionen. Det har Sverige aldrig vänta sig mot. Det vi vänder oss mot är att Island vill vara medlem och tar sig rätten att fiska val. Nu vill vi arbeta vidare så konstruktivt vi kan utifrån den här utgångspunkten och det är den inställning som också övriga länder i Internationella valfångstkommissionen har, säger miljöminister Lena Sommestad.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".