Regelbrott innan dödsolyckan vid Vätternrundan

Efter söndagens dödsolycka då en bilist körde rakt in i en klunga cyklister som deltog i Vätternrundan ska organisationskommittén undersöka vad som kan göras för att undvika att liknande olyckor inträffar i framtiden. En cyklist från Tyskland omkom.
Enligt organisationskommitténs ordförande Lars Samuelsson hade lördagens olycka inte behövt inträffa om reglerna hade följts. – Det känns som att det är väldigt onödigt att en sådan här olycka ska behöva inträffa. Den här bilisten har inte följt våra regler om att man ska vila sex timmar efter målgång innan man kör bil. Flera gånger tidigare har det skett allvarliga olyckor när trötta bilförare kört hem efter loppet. Förra året omkom två personer, på väg hem från Vätternrundan med bil. Under lördagen omkom en person och flera skadades allvarligt när en deltagare somnade vid ratten. och körde in i en klunga cyklister med bil. De som deltar i Vätternrundan måste skriva under en överenskommelse med organisationskommittén om att vila i sex timmar efter loppet innan de kör bil. Även lagen kräver att en bilist är tillräckligt utvilad för att kunna köra säkert. Men det är en mycket svår lag att kontrollera, säger Anders Wallin, poliskommissarie på Örebropolisen som utreder gårdagens dödsolycka. – Det är nästan omöjligt att bevaka. Det blir oftast så att man upptäcker det först när det är för sent, alltså efter att en olycka har inträffat, säger Anders Wallin, poliskommissarie vid Örebropolisen.
Camilla Wahlman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".