Borgerlig federation förslag på centerstämman

Den borgerliga partierna i Sverige bör samla sig i en federation, för att samla den politiska borgerligheten. Det föreslår Centerns ungdomsförbunds ordförande Fredrick Federley på centerstämman.
– Det finns en partiegoism och det finns en ganska tydlig partikannibalism inom de borgerliga partierna. Många av partierna sitter ju mest och hoppas på att till nästa val ska vi ta väljare från andra borgerliga partier. – Det kan ju inte vara målet utan det finns ju vissa värden där borgerligheten kan enas. De bör vara en starkare grund än enskilda partiers upp- och nedgångar. I denna federation ska också allmänborgerliga väljare som i dag inte är medlemmar i något av de fyra borgerliga partierna kunna vara med. Val om borgerliga statsministerkandidat Federley vill också hålla, ett förval ett år före riksdagsvalet, om vilken av de fyra borgerliga partiledarna som ska lanseras som statsministerkandidat. Medlemmarna i de fyra partierna och de som gått med i federationen skulle då få delta i detta val. Högst oklart emellertid om vilket stöd dessa planer har i den församlade borgerligheten. Centerledaren Maud Olofsson tror att Federleys ideér skulle vara lite svåra att genomföra.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".