Flyktingbarn i Norden besöker Somalia

Om en vecka åker 20 somaliska flyktingbarn från Norden på besök till Somalia. Målet är att erbjuda ungdomar som flytt till de nordiska länderna en möjlighet att återknyta kontakten med hemlandet.
Kompisarna Luul Jama och Abukar Dahir sitter och spelar TV-spel hemma i Råby i Västerås kommun. De är uppspelta inför sin förestående resa till Somaliland. De föddes där men på grund av av inbördeskriget så tvingades deras familjer fly. Men de har, till skillnad från majoriteten av de 20 ungdomar som ska åka tillbaka, anpassat sig väl till Sverige, men de känner sig ändå inte som hela människor. Vill flytta tillbaka Abukar Dahir är är helt övertygad om att han ska flytta tillbaka till Somalia för alltid. Så för hans del så har den två månader långa vistelserna flera mål. – För det första att träffa mina släktingar, men också att se vilka behoven i landet är. Vet man vad som behövs kan man bli mer målmedveten när det gäller att hjälpa sitt land. Majoriteten av de 20 ungdomar som är antagna till projektet är ensamkommande flyktingbarn. Projektet som till största delen finansieras av EU-kommissionen beräknas kosta flera miljoner. Det initierades av danska Rädda Barnen men även Svenska och Norska Rädda Barnen är involverade.
Anna Tibblin Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".