C-stämman: mer makt från staten till kommuner

Om centerpartiet fick bestämma skulle kommuner och regioner få mer makt än idag och antalet kommuner skulle bli fler. En ny tvåkammarriksdag med föreslås också.
Vid sin pågående stämma i Umeå la partiet fram förslaget. Åsa Torstensson i partistyrelsen säger att det behövs en ny grundlag som begränsar statens makt, samtidigt som staten får mer makt inom de områden som staten ska fortsätta sköta. – Jag värnar mest om de frågeställningar som riktar sig till enskilda mänskliga rättigheter i den vanliga vardagen. Så att om jag har särskilda behov inte kan bli utsatt för att bli bortröstad på grund av mina särskilda behov. Det är viktigt att det finns på en nationell nivå. – Sedan vill vi pröva att undan för undan decentralisera frågeställningar, typ arbetsmarknadspolitik, högskolor och polis bland annat som ligger på nationell nivå, säger Åsa Torstensson i centerns partistyrelse. Enligt centerförslaget, som ska diskuteras under söndagen på centerstämman i Umeå, skulle landstingen ersättas av några få större regioner. Regionerna skulle alltså ta över en del av det ansvar som staten har i dag. Ny tvåkammarriksdag på förslag Riksdagen skulle ha två kamrar. En folkvald som skulle bilda bas för regeringen, samt en regional direktvald. – Vid de tillfällen som staten lägger förslag som faktiskt påverkar den kommunala eller regionala nivåns vardag så ska den regionala kammaren träda in och de regionala förtroendevalda vara med i det beslutsfattandet. Kommuner och regioner ska ha hela beslutsmakten över det de har ansvar för, enligt centermodellen. Åsa Torstensson håller med om att det kan bli konflikter mellan starkt lokalt självstyre och önskan om lika villkor över hela landet. – Det är där jag kommer in med de här individuella rättigheterna, att man inte ska kunna rösta om någon är välkommen i ett samhäller eller inte. Jag tror snarare att med ett starkt lokalt ansvar så skapar vi den solidaritet vi finner brister på i dag, säger Åsa Torstensson, centerns partistyrelse.
Inger Arenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".