Övre åldersgräns för att få adoptera kritiseras

Den som är äldre än 42 ska inte få ansöka om att adoptera. Åldersgränsen föreslås av adoptionsutredningen. Adoptionscentrums ordförande Ulf Kristersson tycker inte heller det är bra med för gamla adoptivföräldrar, men tror inte på en absolut åldersgräns.
– Ålder är en av flera egenskaper man kan ha som påverkar hur lämplig man är som blivande adoptivförälder, säger Ulf Kristersson, ordförande för Adoptionscentrum. Annika Nilsson är utredaren som tycker att det borde skrivas in en absolut gräns i lagen att äldre än 42 år inte ska få ansöka om adoption. – Att vara förälder är inte bara ett åtagande när man är 42 år. Det är för lång tid framöver. Man måste klara av allting som föräldraskapet innebär för kanske 20 eller 25 år framåt i tiden. Av de cirka 1 000 adoptionerna om året i Sverige skulle ungefär 80 inte gå igenom med det nya förslaget om åldersgräns. Medelåldern för föräldrar allt högre Medelåldern för de som föder sitt första barn blir allt högre i Sverige, så varför vill man att just adoptivföräldrar inte ska vara för gamla? Ulf Kristersson på Adoptionscentrum, som visserligen inte tror på en absolut åldersgräns, svarar att åldersfrågan är extra känslig för adopterade barn på grund av de är extra utsatta. – Adoptivbarn är en gång övergivna, och har minst en svår separation bakom sig från början, och det ska man ha mycket stor respekt för. Det gör att det inte är bra att ha alltför gamla adoptivföräldrar. Man ska minimera risken att föräldrarna dör ifrån sina barn, helt enkelt. Har du adopterat? – Ja, jag var 37 när vi fick Siri. Om du var 43, vad skulle du känna då om gränsen gick för två månader sen? – Ja, jag skulle nog känna som många kommer att känna, att just jag skulle vara mycket lämpad, säger Ulf Kristersson, ordförande för Adoptionscentrum.
Alexander Norén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".