Forskare avfärdar varning för mobiltelefoner

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Gro Harlem Brundtland har väckt irritation på flera håll efter sina uttalanden om mobiltelefoner i Ekots lördagsintervju. I intervjun uppmanar WHO-chefen till försiktighet vad gäller mobiltelefoner och hävdar att människor drabbats av brännskador efter att ha haft mobiltelefoner i skjortfickan.
– Brännskador verkar väldigt osannolikt, däremot vet man att de här fälten kan leda till uppvärmning av vävnad. Det handlar om uppvärmning som är någon grad eller mindre, så det är långt från vad som krävs för att få brännskador, säger Anders Ahlbom, professor vid Karolinska institutet i Solna. Gro Harlem Brundtland, som varit chef för WHO i snart fem år har också tidigare hamnat i blåsväder för att hon gått ut med sin personliga åsikt om mobiltelefoni. Då här sa Ekots lördagsintervju: – Det finns folk som fått brännsår på bröstet för att de haft mobiltelefonen i skjortfickan. Anders Ahlbom på Karolinska institutet hade inte hört talas om någon som drabbats av brännskador av att de haft sin mobiltelefon i innerfickan. Inte heller Ericssons talesman i hälsofrågor, Mikael Westmark har hört talas om något liknande. – Jag tycker det är lite synd att hon går ut på det här sättet. Genom att inte bygga på tekniska fakta kan hon bidra till mytbildning och skrönor. Det finns inga entydiga studier som visar om det är farligt med mobiltelefon. Men just världshälsoorganisationen ska om några år lägga fram en mer sammanfattande rapport, säger Anders Ahlbom på Karolinska institutet. Som ett resultat av ett omfattande forskningsprogram ska de 2006 eller 2007 presentera en studie, säger Anders Ahlbom, professor vid Karolinska institutet i Solna.
Camilla Wahlman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".