Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Luftfartsverket lämnar flera svenska flygplatser

Det drastiskt minskade passagerarantalet på flyget har gjort att Luftfartsverket nu överväger att lämna flera svenska flygplatser. Men i dagsläget är det inte aktuellt att lägga ned några flygplatser, enligt Lars Röhne, informationsdirektör på Luftfartsverket.
– Luftfartsverket kan inte enskilt bestämma sig för att lägga ner flygplatser utan det är en fråga för regeringen och sannolikt även för riksdag. Däremot så omprövar Luftfarsverket sitt engagemang i en del flygplatser där nedgången varit väldigt stor och där också finns andra resealternativ Luftfartsverket kan alltså inte själv besluta om att lägga ner flygplatser, för det krävs ett politiskt beslut. Däremot kan verket besluta att lämna över huvudmannaskapet till någon annan, till exempel en kommun. Den svenska flygtrafiken minskade med 11 procent under maj månad i år jämfört med samma månad förra året. Detta som en följd av bland annat kriget i Irak och luftvägssjukdomen sars. Luftfartsverket hade tidigare lagt ett sparpaket på cirka 700 miljoner kronor. Nu har man tvingats skriva upp den siffran till omkring en miljard kronor som ska sparas fram till 2006 om man inte lyckas öka intäkterna. Prognosen för det närmaste året ser dock dyster ut. Även om Luftfartsverket idag inte vill prata om att lägga ner flygplatser, så kan det bli nödvändigt om den negativa trenden håller i sig, enligt Harald Rosén, generalsekreterare för Svenskt flyg. – Det tror jag säkert. Vi har nog lite för många flygplatser i Sverige . 50 flygplatser finns det, Luftfartsverket har 19 och det är säkert fem, sex för mycket för Sverige, säger Harald Rosén. Den flygplats som ligger sämst till är enligt Harald Rosén Norrköpings flygplats där antalet passagerare minskat med hela 44 procent sedan i maj förra året. Rosén tror att Luftfartsverket kommer att tvingas ta upp en diskussion om en nedläggning ganska snart – I Norrköpingsfallet att skulle det fortsätta ned under 8 000 resenärer man har i månaden då tror jag att den diskussionen kommer upp redan i höst. Finns det andra flygplatser som det kan vara aktuellt att lägga ner? – Det finns andra som tappar väldigt mycket trafik men ingen av dem tror jag ännu så länge är i farozonen eftersom de har trafik till Stockholm som är vårt stora nav. Men det finns ju flygplatser som har en väldigt dålig utveckling; Karlstad är ett exempel Jönköping är ett annat, säger Harald Rosén, generalsekreterare för Svenskt flyg.
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".