Unga civilingenjörer har svårt att få jobb

Bristen på naturvetare och tekniker brukar diskuteras flitigt. Men siffror som Civilingenjörsförbundet, CF, presenterar på måndagen visar att var tionde nyutexaminerad civilingenjör går utan jobb.
– Jag har säkert sökt trettio jobb hittills och började redan tidigt i våras för att jag ville ha ett jobb när jag var färdig, säger Maria Czajkowski som tog examen från Högskolan i Halmstad i våras och som sökt jobb sen i februari. Vad gör du idag? – Just nu är jag arbetslös, kommer kanske att jobba lite extra i sommar, men annars har jag inget att göra. Bland de civilingenjörer som blev färdiga ett år innan Maria Cjajkowski, vintern och våren 2002, uppger tio procent att de är öppet arbetslösa och femton procent att de har någon form av tidbegränsad anställning. Bland högskoleingenjörerna uppger tolv procent att de saknar jobb, och bland Maria Czajkowskis gamla klasskamrater är det ännu, efter några veckor, väldigt få som har jobb. – Jag fick reda på att en kompis i klassen fick jobb här i veckan. Det tror jag är den enda i klassen som har jobb. Många väljer att läsa vidare på magisterprogram just för att det inte finns några jobb. På Civilingenjörsförbundet CF är statistiken inte någon överraskning, det som möjligen förvånar utredaren Inger Grufman är att arbetslösheten inte är ännu högre. – Vi får signaler från våra unga medlemmar, både direkt hit och till vår ombudsmannajour, om många unga som tagit examen det här året och som inte hittar något jobb hur de än letar. Så att tio procent, fast det är en hög siffra, jag trodde det var ännu värre. De som har störst problem att hitta ett jobb är enligt Inger Grufmans undersökning unga civilingenjörer utbildade inom elektronik, it och telekom. Framför allt på grund av Ericssons neddragningar, ett företag som tidigare slukade nyutbildade civilingenjörer. Idag vill de hellre ha äldre personer som har längre erfarenhet och mer specialiserade kunskaper än unga civilingenjörer, enligt Inger Grufman. Därför vill hon att staten satsar extra på forskning och utveckling för att ta tillvara och utveckla unga människors färska kunskaper inom området. – Dels så tycker vi att det viktigaste är att man investerar i framtiden, det vill säga utveckling och forskning. Eftersom Ericsson dragit ner så mycket och det är de som varit stora på det område, måste staten gå in och satsa mer på forskning och utveckling inom it och telekom.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".