Kongouppdraget det farligaste på länge

Det är ett svårt uppdrag som väntar de omkring ett hundra svenskar som inom kort reser i en fredsbevarande styrka till Kongo. Den EU-ledda styrkan är ett specialförband som kallas SSG, Speciella skyddsgruppen.
Överstelöjtnant Björn Olsson, samordnare för gruppen, säger så här om uppdraget i Kongo: – Självklart finns det risker i området eftersom rebellsidan är så odisciplinerad. Det kanske, i nuläget, ter sig som det mest riskfyllda sedan vi var i Kongo förra gången för 40 år sedan. Vad är det för soldater som de svenska soldaterna kan komma att ställas mot? – Det är inte soldater i egentlig mening. Det är egentligen gäng som har beväpnats. De har mycket bristfällig utbildning och de är dåligt, eller inte organiserade alls. Därigenom utgör de ju inget egentligt militärt hot mot den här multiinternationella styrkan. Det är den indisciplinerade strukturen som gör att de kan utgöra hot mot enskilda soldater i den multinationella styrkan. Det har talats om, och visats bilder på, drogade barnsoldater. Vad har de svenska soldaterna för möjlighet att hantera sådant? – I grunden är det så att den operativa plan som EU har gett ut för den här operation, anger att man ska utöva ett minimum av våld för att lösa sina uppgifter. men är det så att man bli beskjuten av de här styrkorna är det givetvis så att den multinationella styrkan kommer att skjuta tillbaka. Även om det handlar om barn? – Åldern på de som skjuter har ingen större betydelse i rättslig mening. men självklart så måste vår personal försvara sig. Och de kommer man att göra, säger överstelöjtnant Björn Olsson.
Anders Holmberg, P1-morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".