Oroligt inför asiatiskt toppmöte

I Kambodjas huvudstad Pnom Pen samlas idag utrikesministrarna från dom tio länderna i den regionala samarbetsorganisationen ASEAN. Senare i veckan anländer också företrädare från en rad andra stormakter, bland annat USA:s utrikesminister Colin Powell, för att diskutera säkerhetssamarbetet och terrorhot i Stillahavsregionen och Sydostasien. Värdlandet Kambodja har skakats av demonstrationer och oroligheter helgen före säkerhetsmötet.
Det var i fredags som textilarbetarnas demonstrationer i huvudstaden Phnom Penh urartade. De omkring 1000 demonstranterna började kasta stenar, och polisen sköt varningsskott i ett försök att upplösa folkmassan. En demonstrant och en polis dödades, och ytterligare 29 personer skadades. Oroligheterna kommer olägligt för premiärministern Hun Sen och hans regering, som satsat stort på säkerheten inför det kommande toppmötet. Sextusen poliser ska patrullera Phnom Pehns gator. Och värdlandet har fått låna in 20 bombhundar som ska sniffa och söka i varje vrå. Gripande i Kambodja Men även på andra ställen råder aktivitet. Senaste tiden har fyra män gripits i Kambodja, anklagade för medlemskap i islamistiska nätverket Jemaah Islamiyah och i en regional terrorcell polisen sprängde i slutet av maj. Terrorplaner avslöjade i Thailand I grannlandet Thailand har man jobbat tillsammans med Singapore och avslöjat en plan som bland annat innehöll planerade attacker mot ambassader, under APEC mötet i Bangkok senare i år. Terrorbekämpning viktig fråga Under mötet i Phnom Phen kommer hotet från terroristerna i Sydostasien, och hur man tillsammans ska få bukt med det, stå högt på dagordningen. Och just i den frågan förväntas ambitionerna och viljan till samarbete inte skilja sig åt nämnvärt hos länderna. Burmafrågan splittrar Den regionala samarbetsorganisationen ASEAN har haft som princip att inte lägga sig i sina medlemmars inre angelägenheter. Så när frågan om ASEAN medlemmen Burma och regimens förtryck av oppositionen där och fängslande av oppositionsledare Aung San Suu Kyi kommer upp, då kan åsikterna gå isär. USA vill ena mot juntan USA:s utrikesminister Colin Powell sa tidigare i veckan att han kommer att försöka förmå de asiatiska länderna att vidta åtgärder mot juntan. Nordkorea och Aceh diskuteras Andra ämnen på dagordningen kommer att vara Indonesiens militära offensiv i Aceh och Nordkoreas kärnvapenprogram. Nordkorea meddelade redan i veckan att de har beslutat sig för att utebli från mötet i Kambodja. Man angav inget skäl till det, men beskedet från Pyongyang kom efter det att man sett ett utkast till dagordning där Koreafrågan fanns med.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".