Hjärnan bakom Balibomben inför rätta

Idag inleddes rättegången mot den man som anklagas för att vara hjärnan bakom bombattentaten på Bali i oktober förra året, då 202 personer dog, de flesta turister. Sex av dem omkomna var svenskar. Mannen anklagas för att ha det övergripande ansvaret för bombdådet.
”Gud är störst” ropade den åtalade mannen åt sina advokater och höjde näven innan rättegången började idag och åtalet skulle läsas upp. Mannen, känd under sitt smeknamn, Mukhlas, är anklagad för att har varit själva hjärnan och den ytterst ansvarige bakom attentaten på Bali. Planerat bomdåden Han skall ha koordinerat attentaten, godkänt målen, delegerat jobben inför bombdåden, och hållit i pengarna. Men han står inte åtalad för att varit med och placerat ut bomberna. Den 12 oktober, då bomberna exploderade var han på Java och hörde om attentaten på radio. Enligt åklagaren tackade han Gud för att planen hade lyckats och att så många av offren var amerikaner. Mukhlas misstänks vara operativ chef för det islamistiska nätverket Jemaah Islamiyah i regionen, som enligt myndigheterna där har kopplingar till al-Quida nätverket. Känner Osama bin Laden Han har själv medgivit att han känner Osama bin Laden, till och med väl har han sagt. De träffades i Afghanistan i slutet av 80-talet då Mukhlas var där och stred. Det är oklart när de senast möttes, men Mukhlas skall i alla fall har döpt sin sjätte son efter Osama. Inför den här rättegången mot honom, ska han har sparkat sina första försvarsadvokater. I en intervju med en indonesisk tidning säger han att de hade tänkt driva linjen att han var ångerfull över det som skett. Men, säger han, jag ångrar ingenting. Det här är jihad och jag är beredd att ta mitt straff. Mukhlas är den tredje personen som ställs inför rätta för attentaten på Bali. Sammanlagt sitter runt 30 personer inlåsta, misstänkta för bombdåden, två är dem är Mukhlas bröder. På måndag fortsätter rättegången mot honom.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".