Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Momsfusk för miljarder i EU

Det förekommer ett omfattande momsfusk i handeln mellan länderna inom EU. Ländernas statskassor går miste om mångmiljardbelopp, enligt Riksrevisionsverkets rapport som presenterades på måndagen.
– Vad vi kommit fram till är att det finns en rad former av momsfusk i den interna handeln inom EU och vi beräknar att det ligger i storleksordningen tio miljarder kronor om året i Sverige och 100 miljarder för Tyskland, säger Birger Persson, avdelningsdirektör på RRV. Riksrevisionsverket, RRV, har tillsammans med sin tyska motsvarighet granskat handeln mellan Sverige och Tyskland. Från de beräkningarna kommer man fram till att den svenska statskassan går miste om skatteintäkter på ungefär 10 miljarder kronor per år. Motsvarande bedömning är att den tyska statskassan förlorar ungefär 100 miljarder kronor på momsfusket. I hela EU handlas det med enorma mängder av varor som skickas kors och tvärs över gränserna i den inre marknaden. Det är tre miljoner företag som berörs av den interna EU-handeln, som varje år omsätter drygt 8 000 miljarder kronor. Fusket är en väsentlig börda för statsbudgeten, och enligt RRV så kan skattefuskande företag sänka priserna och slå ut ärliga konkurrenter, vilket påverkar tillväxten i Europa negativt. – Det finns kontrollsystem, men skattemyndigheterna nyttjar dem inte i den utsträckning som det behövs, säger Birger Persson på RRV. Vad beror fusket på? – Grundproblemet är att du inte behöver betala moms vid inköpstillfället och det är leveransen över gränsen som gör att det ska betalas moms. Vid köp mellan företag i Sverige kan skattemyndigheten kontrollera att fakturorna finns på båda hållen, men här måste man kontakta skattemyndigheterna i Tyskland, Italien eller vart nu inköpen gjorts. Det blir mer svårkontrollerat än handel inom ett land. Går det att kontrollera? – Det går att göra något åt detta, men systemen för kontroll nyttjas inte, säger Birger Persson. Man måste ha tid och skråkkunskaper och det gör att myndigheterna inte gör det som går att göra. Saknas viljan? – Det kan saknas incitament för att man tror att den egna staten inte tjänar på det, enligt Birger Persson på RRV.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".