Iran anses bryta mot kärnkraftsavtal

Iran fick på måndagen allvarlig kritik från Internationella atomenergiorganet IAEA. Iran anklagas för att bryta mot ingångna avtal. Situationen har nu stora likheten med hur den internationella konflikten med grannlandet Irak började. Och utrikesminister Anna Lindh är orolig över utvecklingen.
I fem månader har IAEA inspekterat Irans kärnkraftsprogram och på måndagsförmiddagen lade IAEA:s generaldirektör Mohamed ElBaradei fram rapporten inför det internationella atomenergiorganets styrelse. Stort missnöje Rapporten är hållen i sedvanlig diplomatisk ton men det går inte att ta miste på att IAEA:s stora missnöje. Iran har inte uppfyllt sina åtaganden enligt icke-spridningsavtalet, Iran importerade till exempel uran utan att rapportera om det 1991. Inspektionsbesök har förvägrats med flera allvarliga anklagelser. Liknar Irak Mycket av vad som nu sker är en upprepning av rörelseschemat från konflikten med Saddam Husseins Irak. Washington hävdar att Iran gömmer ett kärnvapenprogram vilket förnekas från Teheran. I Iran hävdar att kärnkraftsprogrammet bara är till för att utvinna energi. USA vill gå längre USA vill att IAEA ska förklara att Iran bryter mot icke-spridningsavtalet men IAEA vill inte gå så långt. Internationella atomenergiorganets styrelse anser uppenbarligen inte att det redan finns anledning att låta frågan gå vidare till FN:s säkerhetsråd eftersom Iran trots allt uppvisar en samarbetsvilja. Känsligt läge Även om säkerhetsrådet inte kopplas in kommer kritiken mot Iran vid en ytterst känslig tidpunkt när landets studenter protesterar mot den auktoritära regimen. I detta känsliga läge väljer IAEA att gå fram med filttofflor, rapporten kommer inte att offentliggöras och någon presskonferens blev det inte heller.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".