Olönsamma flygplatser inte populära

Kommunernas vilja att ta över olönsamma flygplatser från Luftsfartsverket är svag. Framför är det flygplatserna i Norrköping, Jönköping och Karlstad, men också Sundsvall-Härnösands flygplats som Luftfartsverket överväger att lämna.
– Att plocka ut de olönsamma flygplatserna och låta staten ha kvar de lönsamma. Det är ju fullständigt horribelt, säger Anders Knape, moderat oppositionsråd i Karlstad. Det är de flygplatser som ligger några tio-tals mil bort från Stockholm som går ännu sämre än tidigare. Säkerhetskrav och tåget hotar Kostnader för ökade säkerhetskrav på flygplatserna tillsammans med att tågförbindelserna blivit bättre, har gjort att inkomsterna för flygplatserna i Jönköping, Norrköping, Sundsvall-Härnösand och Karlstad minskat dramatiskt. – Det är ju de som ligger på ungefär 30 mil i en radie runt Stockholm, och där man har satsat hårt på att bygga ut X 2000. Det får man väl säga att tågbranschen har varit skicklig, säger Florence Brinkegård, platschef för Luftfartsverket i Karlstad. – I och med att Luftfartsverket ska vara självfinansierande så går det ju inte att stora förlustflygplatser. Någonstans måste man ju dra gränsen, säger hon. Ska kommunerna ta över? Det som nu blir aktuellt är att istället för flygplatser som drivs av Luftfartsverket, så kan det bli så att kommunala bolag får ta över vissa flygplatser, för att de ska få vara kvar. Men de planerna avvisar det moderata kommunalrådet i Karlstad, Anders Knape, bestämt. För han tycker att det är fullt rimligt att flygplatser som går bra, som till exempel Bromma och Arlanda, får vara med och finansiera andra flygplatser ute i landet. – Att lyfta över ansvaret för en flygplats på kommun eller landsting vore helt oacceptabelt. Infrastrukturen på flygplatsområdet är ju den som mest står för sina kostnader, säger Anders Knape, moderat oppositionsråd i Karlstad.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".