Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Adopterades rättssäkerhet ska förbättras

Publicerat måndag 16 juni 2003 kl 13.12
På måndagen överlämnades utredningen om internationella adoptioner till barn- och familjeminister Berit Andnor. Enligt ett förslag som redan är känt ska ansökan om adoption inte få göras efter 42 års ålder. Ett annat förslag är att låta länsstyrelserna ta över beslutet om medgivande av adoption.
I dag fattas besluten om medgivande till adoption av kommunen. Det finns 290 kommuner och många kommuner tar hand om väldigt få eller inga adoptioner. Det gör enligt utredningen att kunskaperna är för dålig, både när det gäller beslut och utredningar. Ökad rättssäkerhet Genom att flytta besluten till de 21 länsrätterna skulle rättssäkerheten öka och bedömningarna bli mer enhetliga. – Förhoppningsvis blir det en ökad kvalitet i utredningarna och en ökad kvalitet i besluten. I och med att det är samma människor som gör det och oftare så får vi en enhetligare praxis och på så sätt ökar vi rättssäkerheten, och det är till de blivande adoptivföräldrarnas gagn, säger Annika Nilsson som lett utredningen. Särskilda centrum Hemutredningen som görs för att pröva de blivande adoptionsföräldrarna ska ligga kvar på kommunen men för att öka kunskapen ska kommunerna samarbeta mer. Särskilda centrum där adopterade, föräldrar och personal i till exempel skolor ska kunna mötas ska inrättas för att öka kunskapen och möta de behov som finns. Särskilda nämnder ska också inrättas hos länsstyrelsen där besluten om medgivande av adoption ska fattas. – Vi föreslår att man skapar särskilda nämnder med expertkunskap och med allmänintresset representeras. Vi föreslår också naturligtvis att länsstyrelserna får ökade resurser för det. Det finns ingen risk för att väntetiderna kommer att öka när färre länsstyrelser ska sköta det som fler kommuner har gjort innan? – Nej, det är inte vår bedömning. Det är så att vi har inte så pass många adoptioner och ansökningar i dag att inte länsstyrelserna kan hantera det, säger Annika Nilsson.
Sara Hägg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".