Dramatisk ökning av gömda flyktingbarn

Sedan årsskiftet har antalet flyktingbarn som håller sig gömda i Sverige fördubblats. Vid årskiftet var det cirka 500 barn som höll sig gömda och i april var siffran 1000. Ökningen kommer att fortsätta, hävdar Rikspolisstyrelsen.
– Det kommer att öka antalet efterlysta, säger Hans Rosenqvist, avdelningsdirektör på Rikspolisstyrelsen, den saken är klar. Polisen kommer att få fler ärenden överlämnade från Migrationsverket och det är ärenden där personen håller sig undan. Det handlar om flyktingar som fått ett avvisningsbeslut från Migrationsverket och som därför håller sig gömda av rädsla för att bli utvisade till sina hemländer. De ärendena slussar Migrationsverket vidare till polisen. Det är en olycklig statistik som presenteras. Efterlysta för avvisning Vid årsskiftet 2002/2003 var det totalt nästan 3500 flyktingar, både vuxna och barn, som var efterlysta av polisen för avvisning. I slutet av april hade siffran stigit till drygt 5000. Det är framförallt barnen som har kommit i kläm och det är där ökningen har fördubblats, från 500 personer vid årsskiftet till 1000 i slutet av april. Anna Wessel, som är projektledare på Migrationsverket, säger till Ekot att det var många barnfamiljer från forna Jugoslavien som sökte asyl i Sverige under 2001. Nu har de fått sina avvisningsbeslut och det kan vara en förklaring till den stora ökningen bland andelen flyktingbarn som idag håller sig gömda. Hos polismyndigheten har åtagandet med avvisanden även lett till en högre belastning för personalen. Därför vill Hans Rosenqvist få mer resurser för att underlätta arbetets gång. Främst på det administrativa planet. – Dels är det en hel del statistikföring och dels är det diarieföring, som tar tid, säger Hans Rosenqvist, avdelningsdirektör på Rikspolisstyrelsen.
Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".