Mångmiljardmomsfusk i EU

Det förekommer ett omfattande momsfusk i handeln mellan länderna i EU. Ländernas statskassor går miste om mångmiljardbelopp, enligt Riksrevisionsverkets rapport som författats av avdelningsdirektör Birger Persson vid RRV.
Riksrevisionsverket har tillsammans med sin tyska motsvarighet granskat handeln mellan Sverige och Tyskland och utifrån dom beräkningarna kommer man alltså fram till att den svenska statskassan gå miste om skatteintäkter på ungefär 10 miljarder kronor per år. Motsvarande bedömning är att den tyska statskassan förlorar ungefär 100 miljarder kronor på momsfusket. I hela EU handlas det med enorma mängder av varor som skickas kors och tvärs över gränserna i den inre marknaden. Det är tre miljoner företag som berörs av den interna EU-handeln som varje år omsätter drygt 8 000 miljarder kronor. Fusket är en väsentlig börda på statsbudgeten, och enligt RRV så kan skattefuskande företag sänka priserna och slå ut ärliga konkurrenter, vilket påverkar tillväxten i Europa negativt, säger avdelningsdirektör Birger Persson vid RRV till EkonomiEkot.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".