Beslagtagna bilnycklar efter Vätternrunda

Ett förslag efter dödsolyckan vid årets Vätternrunda är att ta bilnycklarna ifrån cyklisterna så att de inte kan sätta sig i bilen och köra direkt efter loppet. På så vis skulle man kunna undvika olyckor.
Inte förrän man vilat i minst sex timmar ska det gå att få tillbaka bilnycklarna. På så vis skulle man kunna undvika olyckor, som den i helgen, då en uttröttad cyklist somnade vid ratten och körde rakt in i en klunga cyklister. En dog och två skadades allvarligt. Ett annat förslag som diskuteras är att stänga av riksväg 50 för annan trafik än cyklister under själva loppet. – Här får man vara okonventionell och pröva alla möjliga idéer, säger Ulf Modig, informationschef på Vägverket region sydöst. Är det rimligt att ta bilnycklarna? – Jag tror att man måste vara väldigt ödmjuk här, man måste diskutera alla de varianter som många för upp just nu. För det bästa för oss är att vi får en helt olycksfri Vätternrunda, säger Ulf Modig. I september ska tävlingsledningen, Vägverket, en rad experter och kommunerna runt Vättern ha ett stormöte och bestämma hur säkerheten vid Vätternrundan ska kunna förbättras. Trafiken ökar med två procent varje år och Ulf Modig säger att en fråga man måste ställa sig är om man ska ha sådana här stora motionslopp i tuff trafikmiljö. Samtidigt, säger han, är Vätternrundan en stor tradition och ett examensprov för många motionärer. Men finns det alltså en risk för att loppet läggs ner efter årets dödsolycka? – Det kan jag inte säga i dag, svarar Ulf Modig, informationschef vid Vägverket, region Sydöst.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".