Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

C vill reformera EU:s utrikespolitik

Centerpartiets stämma röstade i dag för att använda sig av majoritetsbeslut i utrikespolitiska frågor inom EU, till skillnad från i dag när alla länder måste vara överens.
Partiledningen stödde förslaget men fick mothugg i debatten av bland andra riksdagsledamoten Håkan Larsson: – Det har inget egenvärde att EU talar med en röst om det i verkligheten finns åsiktsskillnader som undertrycks. Att en del länder, i första hand, tror jag, de större, ska kunna köra över andra länder är ingen fredsskapande politik, sade Håkan Larsson. Eskil Erlandsson försvarade partiledningens hållning i frågan: – Hur långt, Håkan, tog det att få EU-mandat till att gå in i Makedonien och säkra freden? Jag tycker att du ska tala om för stämman hur lång tid det tog och hur många människoliv som gick till spillo därför att det inte var möjligt att fatta någon typ av majoritetsbeslut i den europeiska unionen på det området, sade Eskil Erlandsson. Federalismbegreppet skapar debatt Frågan om EU:s framtid pågår för fullt just nu. Debatten handlar om begreppet federalism, ett begrepp som skapat heta känslor. – Problemet är att Sverige har gjort en egen tolkning av vad federalism är, medan hela övriga Europa definierar federalism som just att bygga makten underifrån och fördela den uppåt. Och det är därför det blir en så konstig diskussion. Men lyssna på det sagda ordet. Vi vill inte ha en federal stat, sade partiledare Maud Olofsson i debatten. – Men så bra. Då behöver vi inte heller använda ordet federalism, för det skapar bara förvirring i debatten. Fullständigt. Du kan ju inte säga att vi ska bygga på federalismens principer men vi ska inte ha en federal stat, svarade ombudet Eva Hellstrand på Olofssons inlägg. Olofsson enhälligt omvald På stämman omvaldes Maud Olofsson på måndagen som partiordförande. Det skedde enhälligt och utan någon motkandidat.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".