Fortsatt dåligt för flyget

Det ser ut att bli ytterligare ett svagt år för det svenska flyget. - Irakkriget, lågkonjunkturen och sarsepidemin är huvudskälen, säger Dan Lundvall som är marknadsdirektör på Luftfartsverket.
Antalet flygpassagerare på svenska flygplatser minskade med åtta procent, eller 1,8 miljoner passagerare förra året, jämfört med året före, och även i år verkar det bli en nedgång, mellan fem och sex procent enligt Luftsfartsverkets prognos som presenterades på måndagen. Hittills i år är det också fortsatt stor nedgång i antalet resenärer främst på flygplatserna i Jönköping, Norrköping och Karlstad. Om inget händer finns det risk för att Luftfartsverket drar sig ur, för att istället låta kommunala bolag ta över flygplatserna Men trots de dystra siffrorna, så ser ändå Luftsfartsverkets marknadsdirektör en ljusning och det redan efter nyår. - Det finns två saker som vi tror kommer att driva marknaden nästa år. Det ena är att konjunkturen troligtvis kommer att vända uppåt. Det andra är att det aldrig har varit så billigt att flyga som nu. Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".