ASEAN sätter press på Burma

Utrikesministrarna inom den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN kräver att Burma friger oppositionsledaren Aung San Suu Kyi. Hon greps för drygt två veckor sen av den burmesiska militärregimen. Det här är första gången på över 30 år som ASEAN skarpt tillrättavisar en av sina egna medlemmar.
Militärjuntans hårda tag mot oppositionen och gripandet av dess ledare, Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi, Har blivit en alltmer besvärlig och pinsam fråga för de andra ASEAN-länderna. Flera av medlemmarna menar att den senaste händelseutvecklingen i Burma, ger även dem dåligt rykte på den internationella scenen. Riktigt pinsamt skulle det kunna bli om militärregimen är kvar när Burma tar över ordförandeskapet i samarbetsorganisationen år 2006. ASEAN-länderna har som princip att inte lägga sig i det man kallar sina medlemmars inre angelägenheter. De har föredragit att använda tyst diplomati och inte konfrontera en medlemsstat. Trots det kritiserade man, för första gången, den egna medlemmen Burma för bistande demokratiska förhållanden och krävde att Aung San Suu Kyi friges. Vår önskan kommer ur våra hjärtans djup. Och vi har på vårt sätt förklarat det för Burmas utrikesminister, sa ASEAN:s generalsekreterare. De tio ASEAN länderna håller sitt toppmöte i Kambodjas huvudstad Phnom Pen och i morgon väntas också företrädare från andra länder dit. Bland annat kommer USA:s utrikesminister Colin Powell. Han satte redan förra veckan press på de sydostasiatiska länderna och krävde att de skulle vidtaga tuffare åtgärder mot militärregimen i Burma. Förutom frågan om Burma väntas kriget mot terrorismen och Nordkoreafrågan komma upp.
Amanda Rydman, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".