USA uppmuntrar demonstranter i Iran

USA vill öka pressen på Irans regim för att få till demokratiska förändringar. Men det finns olika åsikter inom Bushregeringen om vilka metoder som ska användas.
En efter en har företrädare för Bushregeringen, och också flera kongresspolitiker, uttalat sitt stöd för de demonstranter som de senaste dagarna fyllt Teherans gator med krav på ökad demokrati. Uppmuntrar demonstranter I går kväll sa det amerikanska utrikesdepartementets talesman att USA uppmuntrar, och är på samma sida som, de som kräver ökad frihet i Iran. Men gjorde samtidigt klart att det handlade om ett muntligt, moraliskt stöd och inte någon praktisk, materiell hjälp. Talesmannen försökte på det sättet tillbakavisa anklagelser från Teheran-regimen om att USA blandar sig i Irans inre angelägenheter. Räknas till ondskans axelmakter President Bush har ju räknat in Iran i det han kallar ondskans axelmakter, tillsammans med Irak och Nordkorea. Och de senaste veckorna har frågan blivit alltmer aktuell här i USA. Men det finns delade åsikter inom den politiska ledningen om hur hård press Vita Huset ska sätta på landet. Trycket på Iran ska ökas De hårdföra inom Bushadministrationen vill ha tuffare tag med bland annat ekonomiska sanktioner, och direkt stöd till oppositionsgrupper. Duvorna i den amerikanska ledningen vill hellre, tillsammans med andra länder, öka det diplomatiska trycket för att påverka Teheranregimen att genomföra förändringar. Enighet om ökad insyn Båda falangerna är dock ense om att, precis som även EU-länderna och internationella atomenerigorganet IAEA, kräva att Iran tillåter mer insyn i sitt omdiskuterade kärnkraftprogram. Anklagas för att bygga kärnvapen Enligt Bushregeringen planerar Iran att bygga kärnvapen, något landets ledning förnekar. Men USA har också anklagat Teheran för att inte slå till mot ledande al Qaida-medlemmar som amerikanerna hävdar finns i landet. Iran å sin sida säger att landet är mycket aktivt i jakten på terroristorganisationer. Flertalet politiska bedömare här i USA räknar med fortsatt, och troligtvis ökad, spänning länderna emellan den närmaste tiden. Men få tror att Bushregeringen just nu överväger militära insatser.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".