Småföretagare likgiltiga inför EMU-medlemskap

Att småföretagarna skulle påverkas positivt av ett medlemskap i valutaunionen EMU har använts som argument av förespråkarna för samarbetet. Men småföretagarna själva är enligt en undersökning som genomförts av statliga Nutek ganska likgiltiga.
I undersökningen tillfrågades 14 000 av Sveriges drygt 660 000 småföretagare. 76 procent hade ingen åsikt eller ansåg att de inte skulle påverkas alls. Bara 20 procent ansåg att de skulle påverkas positivt och fyra procent trodde att de skulle förlora på ett medlemskap i valutaunionen. I större företag och bland företag i storstäderna var förhoppningarna om att påverkas positivt störst. Och trots att hela 76 procent av de tillfrågade säger att de inte har någon åsikt eller tror att de inte kommer att påverkas alls, driver småföretagens organisation Företagarna ett medlemskap i EMU som en mycket viktig fråga. Gunvor Engström är vd för organisationen. – Att vi nu driver den här frågan tydligt är ju för att vi står inför en folkomröstning och att vi ska ta ställning. Jag är övertygad om att företagarna vet precis vad som är bra för dem. Och det är därför vi litar på deras ord när de säger att de är positiva till att vi ska deltaga i eurosamarbetet. Men när 38 procent säger att de inte tror att det kommer att påverka deras företag, då litar ni på det också? – Ja det gör vi. Och jag tror att vi behöver prata mer om hur det påverkar företagandet i Sverige. Till exempel ökad tillgång till krediter och kapitalmarknad. Gunvor Engström har skrivit ett öppet brev till centerns ledare för nejkampanjen, Lena Ek, där hon kritiserar dom för att motverka ett medlemskap i valutaunionen. Men Lena Ek tillbakavisar kritiken. – Vi vet ju att många av de här företagen har mycket lån. Och att den nationella räntenivån fungerar rätt i förhållande till vilken konjunktur det är, är det som är viktigast för oss. Varför är det viktigt ur småföretagarperspektiv att hålla sig utanför EMU? – Därför att många småföretagare är beroende av den nära ekonomin. Och den nära ekonomin fungerar bättre om vi har tillgång till alla verktyg för att sköta den. Att vi har en egen valuta som kan röra sig fritt, att vi kan sätta räntenivån efter förutsättningarna här. Och det är ju bakgrunden också till att vi har valt att rekommendera ett nej, säger Lena Ek.
Sara Hägg och P1- morgons Camilla Qvartoft
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".