Sommarjobb ger minskat socialbidrag

I en tredjedel av landets kommuner får familjer som lever på socialbidrag fortfarande minskat bidrag om barnen tjänar pengar på sommarjobb, trots att detta kritiserats hårt i flera år. Det visar en undersökning från Rädda Barnen.
I Stockholm reduceras socialbidraget, om barnen jobbar mer än en månad. Alex Rashid är 17 år och bor i Hjulsta i Stockholm. – Jag tänkte jobba hela sommaren. Förra året var jag utomlands. I år tänkte jag tjäna lite egna pengar, men jag vet inte om det blir något jobb för mig nu. De drar ju bort pengarna, så jag kommer inte att tjäna så mycket, säger han. – Det är bättre att sitta hemma och få socialbidrag än att jobba. Nu ska Alex Rashid bara jobba tre veckor, resten av tiden ska han träna boxning. Olika regler I 88 av Sveriges 290 kommuner påverkas familjernas socialbidrag om ungdomarna sommarjobbar, enligt Rädda Barnen. Men reglerna varierar kraftigt. I vissa kommuner minskar bidraget från den första intjänade kronan, i andra kan barnen tjäna uppemot 15 000 kronor innan bidraget sänks. Sedan förra året har 24 kommuner ändrat riktlinjerna så att barnen får behålla allt de tjänat själva. Vill inte ändra systemet I Trelleborg får barnet behålla mellan 1 500 och 3 600 kronor sedan minskar socialbidraget. Där finns inga planer på att ändra systemet. – Vi tycker detta är en rimlig summa. Vi tycker också att man ska bidra till sin försörjning på bästa sätt oavsett om man är ungdom eller vuxen säger, Britt-Marie Petterson, avdelningschef inom socialtjänsten. Vad tycker du att det här ger för signaler till ungdomarna, att när de arbetar måste de samtidigt bidra till hushållet? – Jag tror att det är likadant för föräldrar som inte har socialbidrag, att de flesta familjer kräver att barnen bidrar till mat eller annat om man sommararbetar. Men Rädda Barnens generalsekreterare Charlotte Petri Gornitzka håller inte med. – Det ger barn, unga, signaler om att det inte lönar sig att arbeta, att det är bättre att låta bli att arbeta eller till och med att arbeta svart. Det drabbar också barn olika beroende på var man bor och det tycker vi diskriminerar.
Katja Magnusson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".