Prodi kände till EU-fusk

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi och andra medlemmar av kommissionen kände till skandalen inom EUs myndighet för statistik. I en utfrågning idag visade det sig att förskingringen var ännu mer omfattande än vad som hittills kommit fram. Och frågan är om Romano Prodi och andra har reagerat tillräckligt kraftfullt.
Härvan med EU:s statistikmyndighet växer. Inte nog med att ledningen öppnade ett hemligt konto i en bank i Luxemburg och förde över drygt åtta miljoner svenska kronor från myndigheten så att inga revisorer kunde utöva någon kontroll. Många visste Nu hävdas också att kommissionens ordförande Romano Prodi sedan länge känt till vad som skett. Det gjorde också Neil Kinnock, vice ordförande, budgetkommissionär Michaele Schreyer och ekonomikommissionär Pedro Solbes, enligt ledningen för Eurostat. Av vad som hittills är känt har de inte gjort särskilt mycket för att bringa klarhet i det som franska åklagare kallat ”systematisk plundring av EU-medel.” Pinsam affär Affären är ytterst pinsam för kommissionen som tillträdde med det högtidliga löftet att slå ned stenhårt på allt misstänkt fusk. Där rådde nolltolerans mot fiffel. Bakgrunden var att den gamla kommissionen hade tvingats att avgå under förnedrande omständigheter just därför att det förekommit fusk och nepotism. Tandläkare blev aids-expert Till exempel hävdas det att kommissionären Edit Cresson gav sin älskare ett välbetalt jobb som aids-expert trots att han var tandläkare och inte hade några som helst specialkunskaper om ämnet. Även om det är ljusår mellan det som den gamla kommissionen sägs ha gjort och dagens uppgifter, som återfinns i Financial Times, är det ändå pinsamt att Prodi och andra i kommissionen visste utan att reagera. Dessutom är det nog mer än en som befarar att mer ljusskyggt ska komma fram nu när stenar börjar lyftas.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".