Stopp för illegal kopiering från nätet

Från och med nästa år ska det bli förbjudet att ladda hem musik från Internet. Det är en av huvudpunkterna i ett förslag från justitiedepartementet om hur upphovsrättslagen ska förändras.
Redan idag är det förbjudet att lägga ut musik, filmer och andra upphovsrättsskyddade verk på Internet - men att dra nytta av detta brott och kopiera materialet har inte varit förbjudet. Det är inte rimligt, säger justitieminister Thomas Bodström. – Det innebär att alla de som skrivit låtar eller skrivit böcker förlorar en massa pengar i dag. Det är också ett slags konstnärligt häleri som jag tycker att vi har ett ansvar för att det inte ska finnas. Hur ska det kontrolleras då, att man inte kopierar från Internet? – Jag tror att det blir en viss självsanering. Många människor tycker nog att det är viktigt om man begår ett brott eller inte. Det är inte tänkt att polisen sa springa runt i människors hem och kontrollera. Det är inte ett brott av den digniteten. I USA finns ett system där man får ladda hem musik från Internet, men mot viss betalning - ungefär nio kronor per låt. Thomas Bodström skulle gärna se ett sådant system i Sverige också. – Det vore väldigt bra. Men för att nå dit måste vi göra det förbjudet att ladda ner det som lagts ut olagligt. Annars kommer ingen att betala. Kommer det att bli ett sådant system i Sverige? – Vi skapar förutsättningar för det. Sedan hoppas jag att det införs. När det gäller böcker är det i dag vanligt att studenter kopierar sina kursböcker, i stället för att köpa dem. Det ska inte bli tillåtet i fortsättningen, åtminstone inte att kopiera hela böcker. Den här kopieringen hotar kvaliteten på kurslitteraturen, säger Thomas Bodström. – Om vi inte inför ett bättre skydd så kan det bli så i framtiden att det inte trycks några studentböcker, i nya upplagor med nya uppgifter som är väldigt viktiga. Inte minst för studenterna själva.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".