Konjunktur kan vända med EMU-ja

Om det skulle bli ett ja i folkomröstningen om EMU i höst så skulle det påskynda konjunkturens återhämtning, hävdar Konjunkturinstitutets, KI, generaldirektör Ingemar Hansson. Annars är Konjunkturinstitutets bild av läget i den svenska ekonomin mörk.
- Om det skulle bli ett ja till euron så räknar vi med så kommer konjunkturen att återhämta sig snabbare i Sverige. Och vi räknar med att tillväxten då ska bli 0,3 procentenheter högre än i annat fall - Det svenska räntorna kommer ganska snabbt att anpassas mot de europeiska, och även mot de långa räntorna. Vilket gör räntorna lägre och det stimulerar konsumtionen och investeringarna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Ingemar Hansson. Konjunkturinstitutet tror att den svenska ekonomin växer med 1,3 procent i år, och 2,5 procent 2004 och 2005. Förutsatt att det blir ett ja till EMU vid folkomröstningen i höst. KI:s månadsbarometer visat att det fortfarande är dystert i byggsektorn. Och någon ljusning är inte att vänta de närmaste månaderna. KI ser också tecken på svagare utveckling i svensk handel.
Robert Sennerdal
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".