Ericssonspion får åtta års fängelse

Huvudmannen i målet om spionage mot telekomföretaget Ericsson fälldes idag för grovt spioneri eftersom han gynnat en främmande makt. Mannen var anställd hos Ericsson och lämnade ut stora mängder hemliga uppgifter. Domen blev fängelse i åtta år.
Enligt Josef Zila, docent i straffrätt, är tingsrätten sträng i sin dom. – Man bedömde brottet ganska strängt. Man hamnade i den översta delen av straffskalan och kommer de dömda att överklaga domen kan man inte utesluta att strafftiden kommer att sänkas, säger Josef Zila, docent i straffrätt. Grovt brott Spioneri är ett allvarligt brott. Med straff mellan fyra och tio års fängelse. Åklagaren yrkade på tio men det tycker tingsrätten är för mycket i sin dom. Även om det utdömts tidigare. ”Det finns inget miltärt hot mot Sverige under överblickbar tid.”, skriver tingsrätten. Och därför räcker det med fängelse i åtta år. Åklagare Tomas Lindstrand är ändå nöjd med domen. Han hade svårt att bestämma sig för hur hårt straff han skulle begära. Eftersom det inte finns några jämförbara domar på senare tid. Togs på bar gärning Den 46-årige Afshin Bavand arbetade tidigare på Ericsson, men tvingades sluta när företaget sa upp personal för några år sen. Efter en tids spaning greps han i höstas när han träffade en rysk underrättelseofficer utanför Stockholm. På sig hade Bavand känsliga Ericssondokument och i polisutredningen upptäcktes att Bavand samlat stora mängder information som polisen tror att han lämnat till Ryssland. Det handlar om flera tusentals dokument som rör mobiltelefoni och fast telefoni, både system som finns idag och framtida planer. Dömda för medhjälp De två medåtalade, också de före detta Ericssonanställda, dömdes till tre respektive ett års fängelse för medhjälp till företagsspioneri.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".