C röstar nej till EMU trots många ja-sägare

Centerpartiet beslutade på tisdagen att stå kvar vid partiets rekommendation att rösta nej till EMU i folkomröstningen den 14 september. Men i debatten var det många ombud som förespråkade ett ja till EMU.
– De svenska småföretagen är överens. Hör deras röst. Låt oss bonda med LRF och småföretagen, istället för vänsterpartiet och miljöpartiet. Jag är centerpartist och jag röstar ja till euron, sade Anna Myrhed. – Vill man vara med i Europa då röstar man ja. Vill man inte det vill man isolera sig, då ska man rösta nej, sade Erling Alriksson. Egna slutsatser Ja-sägarna ville att partiet istället för att rekommendera väljarna att rösta nej i höst, skulle rekommendera väljarna att dra sin egna slutsatser. – Det här är en folkomröstning. Det är inte partiernas omröstning. Jag som enskild individ har rätt i en folkomröstning att ta vilket beslut jag vill, sade Sven Eric Nilsson. – Det behövs inga pekpinnar från någon överhet av vad slag denna överhet månde vara, sade Rolf Kenneryd. – Jag vill få tänka själv. Jag vill inte bli rekommenderad vad jag ska rösta, sade Maria Abrahamsson. Ingen kursändring De som stödde partiledningens åsikt – att hålla fast vid nej-rekommendationen – tyckte att en kursändring så här nära inpå omröstningen skulle skapa ett virrigt intryck. – Nu vill man ludda till linjen igen. Man säger nja, då behöver man inte ta ställning så tydligt. Man kan väl konstatera att stämmorna har haft en åsikt, men vi behöver väl inte ha någon åsikt. Det skulle ge ett bestämt intryck av ett parti av velpottor. Det kan jag kan gott skriva under på, sade Sven Bergström. – Centerpartiets röst ska inte tysta när vi går in i valrörelsen. Vi ska inte tvinga Maud Olofsson och Lena Ek att åka runt i landet med Vanja Lundby Wedin och bara säga ”Gå och rösta” men inte säga på vad, sade Kerstin Lundgren. Stöd för partiledningen För att riktigt försäkra sig om att det stöd som stämman sedan gav partiledningen gick till sist också partiledare Maud Olofsson upp i talarstolen. – Jag vill kunna delta i den här debatten. Och jag ska försöka göra det på så lugnt och så sakligt sätt som det bara är möjligt, sade centerledaren Maud Olofsson. – Jag kommer att delta i den här debatten på samma sätt som jag önskar att ni som ska rösta ja kommer att göra. Men begär inte av mig att jag ska gå ut i den här valrörelsen och inte ha en åsikt.
Pontus Mattson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".