EMU-nej i undersökning oroar inte s

Statistiska centralbyråns undersökning visar att nej-sidan leder stort inför EMU-omröstningen men det oroar inte Anna Lindh, en av socialdemokraternas förgrundsfigurer i kampanjen för ett ja i folkomröstningen i höst.
– Det ser ut ungefär som det gjorde innan vi blev medlemmar i EU. Innan vi hade folkomröstningen om EU så var det ungefär 10 procent som skilde; 40 procent för nej-sidan, 30 procent för ja-sidan. Det är väl helt enkelt så att i början dominerar ofta tveksamhet, osäkerhet och då är det lättare att bestämma sig för att är man osäker så säger man nej, säger Anna Lindh. – Sedan tror jag att med all den information och diskussion och möjlighet att få information som kommer så kommer allt fler att bestämma sig för ett ja. Det hoppas jag naturligtvis. Det är ju framförallt kvinnor, det är människor i landsbygd, det är bara Storstockholm där ja är i majoritet, och det är LO-medlemmar. Det är helt enkelt era väljargrupper som är negativa? – Desto viktigare att vi lyckas på ett bra sätt förklara varför det är viktigt att Sverige dels är med och kan påverka det europeiska samarbetet och varför det också är bra för Sveriges ekonomi att slippa betala den extra riskpremie vi betalar i ränta i dag för att vi inte är med i EMU fullt ut, säger Anna Lindh.
Annika Ström Melin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".