Tredje al-Barakathsvensken inte avskriven

Den svenske medborgaren Ahmed Yusuf, som fortfarande finns på USA:s och FN:s sanktionslista och har sina tillgångar spärrade kommer inte att strykas från listan. Det beskedet har Yusufs advokat Thomas Olsson fått i ett brev från de amerikanska myndigheterna.
Ett besked Thomas Olsson inte alls är nöjd med. – Uppenbarligen undanhåller amerikanarna fortfarande skälen för att vidmakthålla sanktionen. Men varje gång de avslöjar ett argument visar ju det sig vara grundat på felaktig information. I brevet förklarar den ansvarige tjänstemannen att amerikanerna inte litar på Yusuf. De anser att han svarat undvikande, inkonsekvent och lögnaktigt på de frågor som ställts. Saknar stöd i fakta Amerikanerna har fel menar Thomas Olsson. Den lögn som anges i brevet är att Yusuf skulle haft ett alias - Shejk Ahmed Ali Galool. En person som enligt Olsson i själva verket är Yusufs far. – Min uppfattning är att amerikanarna inte har någon som helst information som skulle peka mot att han ljuger. Det är en svepande anklagelse som saknar stöd i fakta. Det var i november 2001 som tre svenskar med somaliskt ursprung - utan rättslig prövning - fick sina tillgångar spärrade. De var misstänkta för samröre med terrorister, eftersom de var aktiva i det somaliska banknätverket al-Barakath. Förra sommaren ströks två av de tre från listan. Sedan också Yusuf, något senare än de båda andra, skrivit på en försäkran att han tar avstånd från al-Barakath har man väntat på beskedet att även han tas bort från listan, men så blir nu alltså inte fallet. Inte intresserade av sanningen Hans advokat Thomas Olsson tycker att amerikanerna inte verkar vara intresserade av sanningen. – De agerar utifrån bristfällig och direkt felaktig underrättelseinformation. De är inte i grunden intresserade av att nå materiellt viktiga beslut utan vill bara ge uttryck för sin egenhändigt påtagna maktställning. Vad kommer ni att göra nu? – Vi kommer att ta fram handlingar som visar att Shejk Ahmed Ali Galool är Yusufs pappa och skicka över dem till amerikanarna med en begäran om att beslutet då omprövas.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".