Svenska kompositörer mot nedladdningsförbud

Nästa år ska det bli förbjudet att ladda ned musik från Internet, enligt ett förslag från justitiedepartementet. Syftet är att stärka artisternas upphovsrätt så att de får ersättning för sitt skapande. Men förslaget får kritik, både av musikintresserade ungdomar och av företrädare för artister och kompositörer.
Att ladda ned musik från Internet och bränna egna cd-skivor är mycket vanligt. Av de sommarlovslediga ungdomar vi träffade på Gröna Lund idag gör alla det. Utom en. – Nej, jag gör inte det. Jag har ingen dator och så. Men kompisar till mig brukar göra det åt mig. – Man sparar pengar och det är bättre. Nu ska det från nästa år bli förbjudet att göra det. Vad tycker du om det? – Det tror jag folk struntar i och laddar ned låtarna ändå. Varför kan du inte lika gärna köpa det ändå? – För man har inga pengar och har inte råd med det. Men är det rätt då? När man laddar ned får ju inte artisterna någon ersättning för det jobb de har gjort med att göra låtarna. – Nej, men de är så rika i alla fall. Roger Wallis som är professor i multimedia och ordförande i SKAP, Svenska kompositörer av populärmusik, tycker också att förslaget är dåligt. – Jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att försöka gå ut och stoppa en teknologi som gör att folk som är nyfikna får reda på nya saker. Jag tror att det är en tveksam metod att försvara upphovsrätten, säger Roger Wallis. I själva verket kan det vara så att de som laddar ner låtar köper mer musik och går på fler konserter, vilket gynnar artisterna. I Danmark där det är förbjudet att ladda ner musik har skivförsäljningen minskat med 45 procent. Det är dessutom fel att kriminalisera något som de flesta människor inte uppfattar som brottsligt, tycker Roger Wallis. – Resultatet kan bara bli en allmän minskning av respekten för lagstiftningen i stort och det är en farlig utveckling i det här sammanhanget, säger han.
Gunilla Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".