Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till EMU visar största väljarundersökningen

Det ser mörkt ut för de som vill att Sverige ska byta kronan mot euron. Enligt den största väljarundersökningen, som görs av Statistiska centralbyrån, är det nej-sidan, som går framåt. 44 procent säger nej, 33 procent ja, och 24 procent har inte bestämt sig.
Allt fler väljare delar åsikt med Jimmy Bremer från Göteborg. – Jag tycker vi kan klara oss lika bra utan EMU och jämför med Norge som inte gick med och klarar sig bättre än Sverige, säger Jimmy Bremer i Göteborg. Den här åsikten, nej till EMU, står nu 44 procent av den svenska befolkningen för. Nej-sidan har på ett halvår gått från underläge till överläge. Det blir allt färre som tycker som Rune Sedvin, i Göteborg. – Jag tycker att om man gått in i EU så ska man fortsätta att gå med i EMU, säger Rune Sedvin. Ja till EMU säger enligt Statistiska centralbyrån bara 33 procent. Den enda trösten för ja-sidan är att var fjärde väljare inte bestämt sig än. Antalet osäkra är så stort att det fortfarande är oklart hur folkomröstningen den fjortonde september slutar. Kvinnor byter till nej Den stora förändringen jämfört med för ett halvår sedan, är att så många kvinnor har ändrat sig från ja till nej. Bland de yngsta kvinnorna säger mer än varannan kvinna nej. Geografiskt sett är Stockholm, Skåne och Halland de områden där det finns fler ja- än nej-väljare. Flest nej-väljare finns det i vice statsminister Margareta Winbergs hemlän, 62 procent säger nej till EMU i Jämtland, enligt SCB. För de politiska partier som vill att Sverige ska gå med i valutaunionen är väljarundersökningen ett kvitto på att argument om räntesänkningar, ökad handel och fler jobb inte har gått hem. Bara moderatväljarna stämmer med partilinjen Inte ens var tredje socialdemokrat är för EMU. Samma siffra gäller för kristdemokraterna. Varannan folkpartist är mot EMU. Moderaterna är ensamma om att ha en väljarkår som säger ja till EMU. Statistiska centralbyråns undersökning gjordes under maj månad. 9000 personer fick frågan om Sverige ska införa euron som valuta och av dem svarade 7000 personer på frågan.
Herman Melzer

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".