Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sista dagen för centerstämman

En lång debatt om svenskt medlemskap i EMU avslutade centerpartiets stämma i Umeå på tisdagen. En lång rad ombud förklarade att de tänker rösta ja, trots att centerpartiets linje är ett nej.
Flera talare försökte få stämman att avstå från att rekommendera väljarna ett nej, men partiledaren Maud Olofsson vädjade och bad stämman besinna sitt ansvar. – Jag vill kunna delta i den här debatten. Och jag ska försöka göra det på så lugnt och så sakligt sätt som det bara är möjligt. Jag kommer att delta i den här debatten på samma sätt som jag önskar att ni som ska rösta ja kommer att göra. Men begär inte av mig att jag ska gå ut i den här valrörelsen och inte ha en åsikt, sade centerledaren Maud Olofsson. Stärkt auktoritet för Maud Stämman gick därefter på partiledarens linje och bekräftade center-nejet till valutaunionen. Maud Olofsson lämnar stämman i Umeå med ytterligare stärkt auktoritet. Inte minst efter gårdagens debatt om federalism, där partiledningens överraskande förslag att centern ska byta begrepp för att beskriva sig självt, från decentralism till federalism. Till slut fick centerombuden stöd, trots att många av dem vittnade om att de tyckte att omsvängningen förvirrade. Nej till pappabonus Det mesta har gått partiledningens väg på stämman med några undantag. Stämman sa nej till ekonomisk bonus till föräldrar som delar mer lika på föräldraförsäkringen. Förslaget om så kallad pappabonus gick centern till val på men stämman tyckte med bara två rösters övervikt att föräldrarna själva ska välja utan ekonomisk styrning. Ingen proffsboxning Stämman gick också emot partiledningen om proffsboxning. Ledningen ville tillåta det men stämman beslöt tvärtom fortsatt förbud för proffsboxning. Partiledningen föreslog också att livstidsstraffet ska avskaffas. Men det ville inte stämman heller utan beslöt att livstidsstraffet ska vara kvar.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".