Kronan bör förstärkas om Sverige går med i EMU

Kronan bör bli starkare om den eventuellt ska knytas till euron. Det anser riksbankschef Lars Heikensten som tycker att spannet 8,50 till 9 kronor är en lämplig nivå, om Sverige ansluter sig till EMU. Men en starkare krona skulle få effekter på svensk ekonomi, säger Klas Eklund är chefekonom på SEB.
Om det blir ett ja i folkomröstningen om svenskt medlemskap i valutasamarbetet EMU och Sverige då ansluter sig till ERM 2 vid årsskiftet, som är en sorts övergångsfas mellan svensk krona och Euro, kommer den svenska kronan att hamna mellan 8 och femtio och 9 kronor, enligt riksbanskchef Lars Heikensten. Det var vid ett möte på Grand Hotel i Stockholm som han framförde sin uppfattning. Klas Eklund att den nivå Lars Heikensten föreslår är rimlig. Hubert Fromlet, chefekonom på Föreningssparbanken poängterar att det fortfarande är en öppen fråga var nivån landar, det beror framför allt på när Sverige bestämmer sig för att ansluta kronan till Euron.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".