Asfaltsbolag misstänks för kartellsamarbete

Konkurrensverket genomförde i dag en razzia mot fem företag inom asfaltsbranschen, som är misstänka för olagligt prissamarbete. Företagen misstänks för kartellsamarbete och diskriminerande rabattsystem. Det har kostat kunder och allmänhet stora belopp, säger Peter Delden som är avdelningschef på konkurrensverket.
Misstankarna om olagligt prissamarbete den här gången gäller den så kallade bitumenmarknaden, dvs bindemedlet i asfalt. Enligt Konkurrensverket omsätter den här branschen runt en miljard kronor om året. Att konkurrensverket slår till nu beror till stor del på uppgifter som kommit fram under det omfattande asfaltsmålet som konkurrensverket sen gammalt driver mot en rad stora asfaltsbolag. Det målet ligger nu hos Stockholms tingsrätt i avvaktan på rättegång. Nu riktas nya kartellanklagelser mot andra bolag inom asfaltsbranschen. Ett av dom utpekade bolagen, Nynäs Petroleum, säger i en kommentar att bolaget självt intern utrett om det förekommit några olagligheter - och kommit fram till att det inte fanns några tveksamheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".