Kd tystar nej-sägare

Även i kristdemokraterna hårdnar nu klimatet för EMU-motståndarna. Ledningen vill inte se fler debatter mellan partikamrater och kristdemokraternas nej-general Leif Danielsson menar att det finns en press på partiföreträdare att säga ja till euron.
– Det är väl de kristdemokrater som har någonting politiskt att förlora på att ha en avvikande uppfattning som jag tror känner trycket, säger Leif Danielsson som är ledare för EMU-motståndarna inom kd. På vilket sätt? – Ja, de känner nog att om man ska ha framgång i kristdemokraternas organisation så bör man vända kappan efter Svensson, säger Leif Danielsson. Även andra kristdemokrater som Ekot talat med menar att det starka stödet för EMU bland ledande företrädare för kristdemokraterna kan bero på en vilja att inte hamna i onåd hos ledningen och partiledaren Alf Svensson. Alf Svensson själv har en stark tro på EU som ett fredsprojekt och EMU som ett medel för detta. Dessutom har ledningen för kristdemokraterna en stark känsla av gemenskap med de kristdemokratiska partierna i Europa och har varit med och drivit fram hela EU - projektet. Folkbildande debatter Kristdemokraternas ledning tycker själv att den hanterat de olika åsikterna i partiet på ett bra sätt. Ledande kristdemokrater som är för EMU har debatterat med motståndare som en del i folkbildningen inför omröstningen. Men det finns olika skeden i debatten inför en folkomröstning. Och nu har partiledningen sagt att det får vara slut med sådana debatter. För partivänner ska inte behöva lyfta svärd mot varandra när folkomröstningen närmar sig och debatten blir hetare. Inga pengar till nejsägare Men motståndarna upplever inte detta som omsorg utan som att debatten tystas och att ledningen försöker likrikta partiet. Annat som de tycker tyder på likriktning är att partiet inte gav några kampanjpengar till motståndarorganisationen Kale, Kristdemokrater för en alternativ europapolitik. Alla nya kandidater till partistyrelsen, som ska väljas vid rikstinget nästa vecka, säger ja till EMU. Och när EMU-motståndaren Anders Andersson lämnar posten som vice ordförande ska han ersättas av Maria Larsson, som är för euron. Allt lägre i tak Leif Danielsson, som leder Kale, menar att takhöjden i partiet sjunker och han tror att det kommer att märkas i fortsättningen också: – Om man tar som exempel årets riksting så tillåter man till exempel inte eu-parlamentarikern Lennart Sacrédeus att tala på rikstinget. Det kommer säkert också att visa sig att Alf Svensson kommer att få gott om utrymme och tid att plädera för sin uppfattning, medan nejsägare kommer att tilldelas väldigt begränsat med tid, säger Leif Danielsson.
Kristoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".