Revisorer slarvar med granskning

Hälften av de revisorer som skulle ha granskat årsredovisningen för nystartade bolag i Stockholm gjorde aldrig någon riktig granskning av bolagens räkenskaper. Det visar en genomgång som Ekobrottsmyndigheten har gjort.
– I det urval vi har gjort är det påfallande många revisorer som har varit väldigt inaktiva och inte gjort någonting. Sådana revisorer ska kanske byta yrke eller fundera på någonting annat, säger Thomas Langrot som är vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Ekobrottsmyndigheten har gjort en särskild genomgång av nystartade bolag i Stockholms län. Intresset riktades mot 82 nystartade bolag som inte hade lämnat in sin årsredovisning till Patent- och registreringsverket i tid, vilket är helt emot reglerna. Påminde inte ledningen Revisorerna hade inte haft någon kontakt alls med ledningen för bolagen för att påminna om årsredovisningen. En årsredovisning som enligt reglerna ska granskas av revisorn innan den skickas till PRV. – De revisorer som har för mycket uppdrag och inte hinner med bidrar till att de som håller på med ekonomisk brottslighet kan jobba i lugn och ro, eftersom de inte har en revisor som är så aktiv som revisorn borde vara under pågående räkenskapsår, säger Thomas Langrot. Den ekonomiska brottsligheten beräknas kosta staten 100 miljarder varje år och ekobrottsanmälningarna från skattemyndigheter och konkursförvaltare fortsätter att öka. Sällsynt att revisorer anmäler Däremot är anmälningar från revisorer sällsynta. Men sedan Ekobrottsmyndighetens genomgång har det kommit in anmälningar från revisorer, till exempel om att årsredovisningarna inte lämnas in till PRV i tid eller överhuvudtaget. Om revisorerna följt reglerna skulle många ekobrott upptäckas direkt. Ekomyndighetens granskning av stockholmsbolagen har än så länge lett till att 23 av de 82 bolagen avslöjats med att vara inblandade i ekonomisk brottslighet. Detta har i sin tur lett till att två revisorer blivit anmälda till revisorsnämnden för att de brutit mot god revisorssed. – Jag är kritisk mot de revisorer som inte uppfyller de krav som man kan ställa på revisorer. Det är de revisorerna är jag kritisk mot. Den stora massan av revisorer gör i min uppfattning sitt jobb och är väldigt aktiva. Men de som inte gör det underlättar för dem som håller på med ekonomisk brottslighet och de ska bort, säger Thomas Langrot.
Jan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".