”Arbetskraften används på hälsofarligt sätt”

På torsdag bryter elektrikerstrejken ut efter att Elektrikerförbundet sa nej till medlarnas slutbud på tisdagen. Den främsta anledningen till att budet ratades är enligt förbundet att de inte fått igenom den reglering av pressade byggtider som krävs för att det inte ska vara hälsofarligt att jobba.
– Vi har inte fått våra krav till godosedda. Framförallt när det gäller den reglering vi har krävt kring pressade byggtider där man enligt vår bedömning använder arbetskraften på ett sådant sätt som är rent hälsofarligt, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef i Elektrikerförbundet. Tolv arbetsplatser Strejken kommer att slå mot tolv arbetsplatser runt om i landet, bland annat mot ett par större projekt på SSAB och Avesta Polarit. Dessutom inför förbundet total övertidsblockad, förbud mot att låna in arbetskraft och förbud mot att nyanställa personer. Strejken omfattar mellan 150 och 200 medlemmar. Elektrikerförbundet vill få en lösning på problemen med pressade byggtider som leder till stress och få det inskrivet i kollektivavtalet. Nej till budet Medlarna förslår att parterna gemensamt ska komma fram till en lösning utanför avtalet. Det avvisar Elektrikerförbundet och säger därför nej till budet. Åsa Kjellberg Kahn är förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Elektriska installatörsorganisationen som sagt ja till budet. – Ja, vi tycker att Elektrikerförbundet här uppträder oansvarigt som en part på arbetsmarknaden. Vi har hållit på med deras avtalskrav sedan i slutet på februari, medlarna har nu varit inne för andra gången, konflikten har så att säga brutit ut tidigare och nu ska den bryta ut igen med än större kraft. – Det här är ju uppenbart farligt för svensk arbetsmarknad och för lönebildningen framöver och det är oerhört beklagligt att vi inte kunde sätta punkt nu, säger Åsa Kjellberg Kahn. Ronny Wenngren anser att kritiken är obefogad. – Nej, de är de som uppträder oansvarigt som vill använda arbetskraften som en förbrukningsvara, som en slit och släng vara , säger Ronny Wenngren, förhandlingschef i Elektrikerförbundet.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".