Nytt kemikalieförslag kan försvaga svenska lagar

EU-kommissionens förslag till ny kemikalielagstiftning är nu ute på remiss i hela EU. Senare i höst ska det slutliga förslaget presenteras. Huvudtanken i förslaget är att kemikalieindustrin ska ta ett ökat ansvar.
I fortsättningen kommer det att krävas tillstånd för att få använda de farligaste av de 30 000 kemikalier som finns på marknaden. Industrin ska presentera en riskvärdering vad gäller miljö och hälsa. Men det finns inslag i förslaget som kan urholka den svenska kemikaliepolitiken. – Grunden är ett oerhört viktigt förslag därför att det innebär att vi äntligen får ett industriellt ansvar för kemikalierna. Sedan finns det också brister i förslaget. Vi skulle vilja att man gick längre och framför allt tydliggjorde det vi kallar för ersättningsprincipen. Det vill säga, att riktigt farliga ämnen ska ersättas så snart det är möjligt, säger miljöminister Lena Sommestad. Det är ämnen som misstänks vara cancerframkallade, hormonstörande eller bryts ner mycket långsamt som ska kräva tillstånd för användning. Utbytesprincip borta Men den svenska lagstiftningsprincipen att farliga ämnen ska bytas ut när det finns mindre farliga finns inte med. I stället står det i förslaget att det faktum att det finns mindre farliga alternativ inte i sig är ett skäl att vägra tillstånd för en kemikalie som kan ha negativa effekter. Det här är inte minimikrav utan besluten ska gälla i hela EU. – I princip är det här en harmoniserad lagstiftning. Det vill säga: blir en kemikalie godkänd i EU ska den också vara godkänd i Sverige. Men det är självklart för oss att om det är ett ämne som vi vill ha utfasat eller redan har förbjudet så gör vi allt för att försöka förhindra detta, säger Lena Sommestad. Remissvar på gång Inom kort kommer Kemikalieinspektionen med sitt remissvar på förslaget. Där kommer man att betona vikten av att det blir en skarpare skrivning om att skadliga kemikalier ska bytas ut mot mindre farliga. Risken är annars att onödigt farliga kemikalier slinker igenom med auktorisation från EU. Utbytesprincipen fanns klart uttryckt i EU-kommissionens vitbok i januari. Men under resans gång med intensiv lobbying från kemiindustrin har den fallit bort. – Det har varit väldigt långa förhandlingar kring det här förslaget och det är oerhört stora motsättningar. Vi har nu ett omfattande godkännandeförfarande i det här förslaget, för alla de ämnen som vi vill fasa ut i Sverige. Vi är oroliga för att man inte tillräckligt tydligt har skrivit att man ska ersätta dem, utan man säger att de ska vara adekvat kontrollerade. Här handlar det ju om att medborgarna i Europa ska få skydd för sin hälsa och sin miljö på lång sikt och då behöver vi en skarp lagstiftning, säger Lena Sommestad. Ny myndighet kan hamna i Sverige När beslutet om kemikalieförslaget tas i EU i höst ska man också upprätta en ny kemikaliemyndighet. Den tycker Lena Sommestad att Sverige kan ta hand om. – Detta är ännu icke bestämt men Sverige har anmält att vi är beredda att ta kemikaliemyndigheten. Vi tycker att vi har god expertis så det gör att vi är väldigt väl skickade för den uppgiften, säger Lena Sommestad.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".