Samtal om kvinnopräster anmälda till Jämo

Två kvinnliga präster har anmält Svenska kyrkan till Jämo. Orsaken är att Svenska kyrkans ledning beslutat att församlingarna runt om i landet under ett år ska diskutera kvinnliga prästers roll inom kyrkan.
– Vi har begärt att Jämo ska granska den process som lett fram till de här samtalen och om det är rimligt att kyrkan begär att de kvinnliga prästerna ska diskutera vilka avstå från på grund av kön, säger Johanna Almer, präst i Göteborg och en av anmälarna. Kan man göra så med jämställdhetslagstiftningen och vi vill att tittar på det med arbetsrättsliga. Johanna Almer ser samtalen som ytterligare ett ifrågasättande av kvinnliga präster inom Svenska kyrkan, och som en eftergift mot kvinnoprästmotståndarna. Hon vänder sig framför allt emot formuleringen att ingen åsikt ska ha tolkningsföreträde vid samtalen. Men enligt Lars Fridner, rättschef inom Svenska kyrkan, ska samtalen snarare handla om de som inte vill ha kvinnliga präster. Att man valt formuleringen att ingen åsikt ska ha tolkningsföreträde är bara ett sätt att försöka få alla att delta i samtalen. – Det är en förutsättning för samtal att man är öppen för att lyssna på den andra parten, men samtidigt är det sagt från kyrkoledningen att vi har en ordning med kvinnliga präster och det kommer inte att tas några initiativ för att ändra det, säger Lars Fridner, rättschef inom Svenska kyrkan.
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".