Alf Svensson förnekar EMU-munkavle hos kd

Inom kristdemokraterna, ja-partiet med flest EMU-motståndare, känner partiets företrädare att klimatet hårdnat och att nu är det rättning i ledet som gäller för EMU-skeptikerna. Det berättade vi om i Ekot i morse. Men partiets starke ledare, Alf Svensson, försäkrar att det är högt i tak och han avfärdar all kritik om munkavle.
– Jag förstår inte kritiken. Det är så högt det kan vara. Jag har inte försökt, och jag tror inte någon annan gjort det heller, pådyvla någon kristdemokrat vare sig den ena eller andra uppfattningen när det gäller EMU. Vad tror du är förklaringen till att det har varit svårt för Ekot att få riksdagsledamöter, och andra inom partiet, att ställa upp och tala öppet om sitt EMU-motstånd? – Det vet inte jag. Det kan de bara svara på själva. Jag kan inte tänka mig att någon tycker det har varit svårt att stå upp och tala om sitt EMU-motstånd. Det har ju exempelvis Björn von der Esch gjort internt och externt under många år. Och för övrigt vet jag inte vilka du åsyftar. Men flera kristdemokrater som Ekot talat med vittnar om att det finns en oro bland ledande företrädare att tala högt om sitt EMU- motstånd. Av rädsla för att hamna i onåd hos partiledningen. Fram till i dag har till exempel kristdemokrater på olika sidor kunnat debattera EMU mot varandra. Men nu vill partiledningen sätta stopp för den sortens debatter: – Partiet har ju, med en överväldigande majoritet, sagt ja till EMU. Då måste vi ju se till att det blir för ja-sidan som partiet engagerar sig. Men jag kan försäkra dig att om Ekot bjuder in, så ska vi ställa upp, säger Alf Svensson, partiledare i kristdemokraterna.
Margit Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".