Coop Bank förlorar banktillståndet

Det är nu helt klart att den planerade banken Coop Bank inte blir av. Finansinspektionen drog idag tillbaka banktillståndet. Huvudorsaken är att de tre ägarna Kooperativa Förbundet, Skandia Liv och Telia inte har kunnat komma överens om hur banken ska drivas.
– Vi har under ett halvt år förstått att banken inte varit helt på det klara med hur verksamheten ska drivas, säger Kerstin af Jochnich på Finansinspektionen. Ägarna har inte varit eniga om den framtida utvecklingen och det har lett oss till att den här banken inte är lämplig att driva bankverksamhet. Vi har idag beslutat att dra oktrojen för banken. Dagens beslut från Finansinspektionen är unikt. Man har aldrig tidigare dragit tillbaka tillståndet för en bank att bedriva verksamhet. Men i det här skedet fanns inget val, anser Finansinspektionen. Ägarna oeniga om driften De tre ägarna KF, Skandia Liv och Telia har haft helt olika inställning till bankens framtid. Under två år har totalt har 700 miljoner kronor satsats i projektet. Nu kommer banken att avvecklas och insatsen har med största sannolikhet gått förlorad. Både KF och Telia har velat lägga ner banken tidigare, men Skandia Liv, som äger en tredjedel av banken, har stått på sig. Det är grunden för meningsskiljaktighen mellan bolagen. Skandia Liv ville fortsätta Lars Eric Ericsson, styrelseordförande i Skandia Liv är besviken idag. – Har man förbundit sig i avtal att ta ett ansvar som skräcker sig till utgången av 2011, så tycker jag att det är fel att redan efter två år säga att det inte är kul, säger Lars Eric Ericsson. Hur förklarar du för Skandia Livs sparare att det inte blir av? – Vi kommer att göra allt för att gå så skadeslösa som möjligt ur den här situationen, säger Lars Eric Ericsson. Nu blir det ju en tvångslikvidation av banken och vi kommer att se till att sparnas intressen tillvaratas. Kan det innebär att spararna förlorar pengar? – Ja, de kan förlorar pengar och det är beklagligt, säger Lars Eirc Ericsson, styrelseordförande i Skandia Liv.
Åsa Törnqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".