Oenighet bakom indraget banktillstånd

Planerna på Coop Bank fick i dag dödsstöten - i och med att Finansinspektionen drar tillbaka tillståndet att bedriva bankrörelse. Huvudorsaken är att de tre ägarna, ooperativa Förbundet, Skandia Liv och Telia inte har kunnat komma överens om hur banken ska bedrivas, säger Kerstin af Jochnich på Finansinspektionen.
Dagens beslut från Finansinspektionen är unikt. Man har aldrig tidigare dragit tillbaka tillståndet för en bank att bedriva verksamhet. Men i det här skedet fanns inget val, anser Finansinspektionen. De tre ägare KF, Skandia Liv och Telia har haft helt olika inställning till bankens framtid. Under två år har totalt har 700 miljoner kronor satsats i projektet. Nu kommer banken alltså att avvecklas och insatsen har med största sannolikhet gått förlorad. Det är bara en av ägarna som har velat att banken i det här skedet ska drivas vidare. Det är Skandia Liv, som äger en tredjedel av Coop Bank.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".