Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mutade tjänstemän utreds

Publicerat fredag 20 juni 2003 kl 05.00
Försäkringsbolaget Länsförsäkringar har dragit igång en egen utredning för att granska Ekots uppgifter om att småföretagare betalat pengar under bordet för att få kontrakt på affärslokaler.
I förra veckan avslöjade Ekot att småföretagare ska ha betalat 100 000-tals kronor under bordet för nybyggda affärslokaler på flera håll i Stockholm, bland annat i Kista Galleria, där Länsförsäkringar äger hälften av lokalerna. Länsförsäkringar har anlitat flera externa revisorer med inriktning på ekobott för att utreda hur det gått till när hyrekontrakten för butikslokalerna för Kista Galleria gjorts upp. En halv miljon i svarta pengar Ekot har talat med flera butiksägare i Kista Galleria som uppger att de betalat i vissa fall upp till en halv miljon kronor under bordet till mellanhänder för hyreskontrakten. Pengarna ska sedan enligt uppgift ha delats mellan mellanhanden och personer med anknytning till bolaget Centrumutveckling, som skötte uthyrningen av lokalerna i Kista. Per-Arne, vd för Länsförsäkringars fastighetsbolag Humlegården, ser allvarligt på uppgifterna. – Vi har initierat en omfattande utredning för att analysera de hyreskontrakt som är tecknade. Vi vill se om det skett överlåtelser eller om det finns några ovanliga villkor i övrigt. Många frisörer Bland annat kommer utredningen att titta på varför det blivit en överetablering av vissa butikstyper som exempelvis tobaksaffärer och hårfrisörer i Kista Galleria. Misstankar finns att dessa betalade sig in till lokalerna, trots att dessa tjänster eller varor redan såldes på flera andra håll i gallerian. De butiksägare Ekot talat med är rädda för att träda fram offentligt. En orsak är att de genom att betala pengar kan ha gjort sig skyldiga till bestickning. Bevis behövs För att få fram uppgifter överväger försäkringsbolaget att garantera de butikshyresgäster, som betalat svart och som träder fram, att ändå få ha kvar sina lokaler. – Vi behöver stärka möjligheten för enskilda hyresgäster att träda fram och kunna ge bevis. Jag ska resonera med åklagaren vad han tycker är en riktig väg att gå fram. Efter Ekots avslöjande i förra veckan har även företaget Centrumutveckling, som ansvarat för uthyrningen i Kista Galleria, beslutat att tillsätta en utredning. Reportrar Magnus Thorén och Nuri Kino.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".