Företag polisanmäler handel med lokaler

Efter Ekots avslöjande i förra veckan polisanmäler nu uthyrningsföretaget Centrumutveckling uppgifterna om att affärslokaler som Centrumutveckling haft ansvaret för säljs svart för 100 00-tals kronor av mellanhänder. Ekot kan i dag också berätta att liknande mutor ska ha betalats i Göteborg och även i Vällingby Centrum i nordvästra Stockholm.
Centrumutveckling lämnade i dag in en polisanmälan. Man vill att polisen ska granska uppgifterna om svarta pengar i samband med uthyrning av nya tomma affärslokaler i gallerior och köpcentrum runtom i landet där Centrumutveckling ansvarat för uthyrningen. Företagets ordförande Håkan Karlsson säger att man också kommer att be Riksåklagarens nybildade enhet för korruptionsfrågor att behandla ärendet. – Det är väldigt bra om vi får klarhet i de här sakerna och att polisen gör sitt jobb. Vi kommer också att prata med Riksåklagaren som då har ett uppdrag att titta på ekobrott inom restaurangsidan och kommer att diskutera med honom också. Ekots undersökningar visar att det kan röra sig om många nybyggda köpcentrum, gallerior och områden där det gått till på det här sättet. Utan att de högre chefer inom fastighetsbolagen verkar ha känt till det. Ledningen för köpcentrumet Arkaden i Göteborg påbörjat en intern utredning. Och handeln fortgår i det fördolda visar Ekots undersökningar. Ekot kan i dag avslöja att mellanhänder arbetar på liknande sätt i ombyggda Vällingby köpcentrum i nordvästra Stockholm. De nya lokalerna i centrumet hyrs ut av Svenska Bostäder tillsammans med Centrumutveckling. Så här lät det när Ekots Nuri Kino ringde upp en mellanhand och utgav sig för att vara på jakt efter en lokal. – Vad som finns då är Vällingby som är mest aktuellt i dag. Känner fastighetsbolaget till att man betalar pengar eller hur går det till? – Ja, alla är involverade. Alla får sin del. Vad menar du med att alla får sin del? – Först då, när du har tittat på lokalen så betalar du en handpenning. Och sen när kontraktet skrivs så betalar du resten. Och sen hur vi fördelar summorna är upp till oss.
Nuri Kino och Magnus Thorén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".